Hur mycket data om dig själv vill du dela med internet?
Vad du bör göra
I sitt digitala liv är det en god rutin att då och då se över hur mycket data man delar med internet och då fundera på om man är tillfreds med detta eller vill ändra något. Varje år i januari så har vi Dataskyddsdagen som är markering att tänka på detta.
De tjänster som vi utnyttjar på internet betalar vi antingen pengar för, tillhandahålls av myndigheter eller vi betalar med hjälp av data om oss själva. Det är i denna sistnämnda kategori som bör man regelbundet gå igenom och stämma av hur man vill dela data om sitt liv.
Det första man bör titta på är de stora tjänsterna på internet; Facebook och Google. Därefter hur du vill dela med dig alla dina sökningar på nätet. Det tredje steget är att bestämma dig för hur du vill dela med dig av dina rörelser med din mobil.
Dataplattformar
Både Facebook och Google låter dig ställa in vilka områden du är intresserad av annonser inom. Du kan inte stoppa annonser, bara styra vilka du vill ha.
Du bör också gå igenom vilka appar eller tjänster som får ta del av dina data. En god regel är att ha så få som möjligt.
Val av internetläsare
Genom att välja internetläsare och sökmotor kan du också styra hur mycket av ditt data som går till Facebook och Google. Det finns internetläsare som är oberoende och som styrs mera av att även skydda dig som användare.
Se över vem som får tar del av ditt platsdata
Har du en smart mobil med positioneringsfunktion (GPS) så behöver du fundera på hur du vill dela med dig var du rör dig tillsammans med mobilen till dina tjänster och andra appar.
Vi har sammanställt en sida där du får hjälp med att göra din årliga genomgång av hur du kan styra det data du delar med dig på internet.
Har du frågor, behöver råd eller hjälp är du välkommen till Internetcaféet så hjälper vi dig.
Lämna en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.