Säkra lösenord
Här hittar du information om hur du kan testa dina lösenord samt hur du skapar säkra lösenord som är lätta att komma ihåg.
En video där vi går igenom hur man kan testa om ens lösenord är säkert.
En video som visar hur man kan skapa säkra lösenord som är lätta att komma ihåg.
Hur återställer du ett lösenord du har glömt?
En video som visar hur du återställer ett konto vars lösenors du har glömt.
Glöm inte heller att för dina viktiga konton, t.ex. e-post, foton och filmer etc. att du sätter korrekta återställningsuppgifter (sekundär e-postadress och mobiltelefonnummer)!
Dinsäkerhet.se har en sida där du kan testa ditt lösenord för att se om det är säkert.
Du får även tips och råd om hur du skapar säkra lösenord.
Hur skapar du ett säkert lösenord som är lätt att komma ihåg?
Ett säkert lösenord skall vara långt och komplext. Om man skall kunna komma ihåg det behöver man bygga upp det på ett sätt som gör att det är några bitar att komma ihåg snarare än en massa tecken. Om dessa bitar också hänger ihop blir det ju lättare att komma ihåg det.
Tricket är att använda ord i ett strunt sammanhang. Med strunt menas att sätta ihop ord som inte kan knytas till dig till en mening som inte är en vanlig mening. Till exempel: MuminFräschaFiskarFotar
Detta gör att cyberskurkarna måste testa varenda bokstav och inte få något gratis genom att hitta en vanlig mening.
Om du dessutom blandar in siffror och specialtecken och ger något ord en stor bokstav så uppfyller du de krav som oftast ställs av lösenordsprogram.
Titta på videon här ovanför så lär du dig hur man gör!
Kom ihåg att ha unika säkra lösenord för varje viktigt konto du har!
Glömma ett lösenord, ja visst
Glömt lösenordet? Inga problem om du har fixat återställningen när du skapade kontot. Så här gör du!
- Har du fortfarande tillgång till det e-postkontot som du har angett för kontot, t.ex. en nätbutik, så är det enkelt. Gå till sidan för Glömt lösenord och ange din e-postadress, klicka på länken och byt lösenord!
- Kommer du inte åt det e-postkonto som är kopplad till tjänsten, måste du ha angivit alternativa digitala kontaktsätt. Sekundär e-postadress eller mobiltelefonnummer. De stora tjänsteleverantörerna (Apple, Facebook, Google, Microsoft med flera) har alla sidor där du får hjälp med att göra återställningen steg för steg. Googla glömt lösenord och lägg till tjänst.
Glöm inte att regelbundet se över att du har korrekta alternativa digitala kontaktsätt för dina viktiga konton. Ett datum att lägga på minnet är den 28 januari varje år som är dataskyddsdagen.
Återställa lösenord
- Återställa lösenord för Apple
- Återställa lösenord för Facebook
- Återställa lösenord för Google
- Återställa lösenord för Microsoft
På respektive sida ovan så finns det också länk och instruktion för hur du kontrollerar och uppdaterar din återställningsinformation för ditt konto.
Kontrollera det nu!
Behöver du hjälp är du mycket välkommen att besöka oss på Internetcaféet, Turebergsvägen 12!
Länkar till hjälpmedel och fördjupningar!
Kodgeneratorn är en lösenordsgenerator som hjälper dig att skapa säkra lösenord med svenska ord. Det gör det lätt för dig att komma ihåg dina lösenord.
Glöm inte att skriva ner dom först i din till exempel anteckningsbok för lösenord.
Lite mer läsning om hur man skapar säkra lösenord.
Lösenord och tvåfaktorsinloggning - Internetstiftelsen i Sverige
I artikeln ”Därför vill kriminella kapa just dig på sociala medier – Internetkunskap” från Internetstiftelsen i Sverige är tvåfaktorsinloggning ett bra sätt att skydda ditt konto från kapning. Tvåfaktorsinloggning är ännu mer säkert eftersom du förutom ditt lösenord också måste ha tillgång till ett andra verktyg för att kunna logga in. Oftast är det mobilen som man använder. Rekommenderas för e-postkonton och sociala konton.
I videon nedan får du hjälp av Karl Emil Nikka från Nikka Solutions hjälp med att förstå hur man använder tvåfaktorverifiering för ett konto.
Läs här vad Google har att säga om starka lösenord.
Läs här vad Microsoft har att säga om säkra lösenord.
En webbplats där du får hjälpa med att slumpa fram ord.
Ett annat verktyg för att ta fram ord till en struntmening.