Att träning är bra för välmående är ingen nyhet, men att träning även hjälper en att må bättre, förbättrar minnet, bli mer kreativ och intelligent är något som inte många vet. I Anders Hansons bok- Hjärnstark tar han upp alla dessa aspekter och visar att regelbunden träning har visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Forskningen avslöjar att hjärnan förändras jämt, oavsett ålder. Nya hjärnceller bildas, kopplingar skapas och försvinner och varje tanke förändrar hjärnan lite grann.

Genom att undersöka hjärnan hos 100 personer i 60-årsåldern med magnetkamera kunde man verkligen se fördelarna med träning. 60åringarna delades in i två grupper. En grupp fick under ett års tid ta regelbundna promenad ett par gånger i veckan, och den andra gruppen träffades lika många gånger och gjorde lugna övningar utan att höja pulsen.

Genom att undersöka hjärnan hos samtliga både innan och efter experimentet kunde man dra slutsatsen att skillnaden var enorm mellan personernas hjärna, de som hade tagit regelbundna promenader hade inte bara bättre kondition utan även en mer effektiv hjärna. Magnetkameran kunde avslöja att kopplingen mellan hjärnans olika lober hade stärkts och de olika delarna var bättre integrerade med varandra.

Träning får inte bara hjärnan att vara mer effektiv, utan gör även en gladare, enligt Hjärnstark finns starka bevis att träning i sig har samma effekt som anti-depressiv medicin, så lite som 20-30 minuters promenad om dagen skyddar mot depression och kan få en att må bättre.

Hjärnan krymper under hela livet, redan i 25 årsåldern. Men även här har regelbunden träning visat sig leda till markant bättre förmåga att komma ihåg ord. Desto bättre kondition- desto bättre minne. Forskningen har även visat att om man ska lära sig något nytt, exempelvis glosor eller t.o.m att slå en golfsving förbättras detta om man får upp pulsen innan eller under aktiviteten. Träning bidrar även till nybildningen av hjärnceller, och även detta hjälper mot depression.

Forskare som följde 20 000 kvinnor mellan 70 och 81 under 2 decennier kunde även se att de fysiskt aktiva behöll sitt minne betydligt bättre än de inaktiva. Skillnaderna var så stora att de fysiskt aktiva hade en hjärna som fungerade bättre motsvarande 3 år, de var alltså i genomsnitt tre år yngre än sin biologiska ålder. Dagliga promenader på ca 20 minuter kunde åstadkomma allt detta, dessa promenader minskar även risken för demens med 40%.

Det är viktigt att komma ihåg att bara för att världen runt omkring oss har ändrats, betyder det inte att våra kroppar har det, vi har en stenåldershjärna i en digital tidsålder. Hjärnan är programmerad att belöna oss med en dopaminkick så att vi mår bra av att röra på oss. När man kommer hem från att vara fysiskt aktiv tolkar hjärnan det som att man har varit ute och letat efter mat/upptäckt en ny plats och därför belönas man med dopamin, serotonin och endorfiner = en känsla av välmående.

Vill du lära dig mer om hur forskning påverkar din hälsa?

Tips på hur man enklast tränar hemifrån:

Skaffa en aktivitetsklocka:

Det finns många välkända märken såsom Fitbit och Garmin. Men det finns även enklare varianter från 299kronor som kan mäta stegen och hjälpa en att nå 10 000 steg varje dag som denna:

Aktivitetsarmband Hama – Kjell & Company

Fler varianter kan hittas i butiker såsom Kjell & Co, Webbhallen, Elgiganten etc. Aktivitetsarmband – Kjell & Company

Hitta träningspass på youtube:

Det finns många gratis onlineträningar som visar övningar som en kan göra hemma, många av dessa är anpassade för seniora kroppar.

Exempel på sökningar:

Träning för äldre
Träning senior
Seniors exercise at home
Home workouts
Lower body workouts at home
Upper body workouts at home

Exempel på videos:

Youtube: Seniorträning nivå 1

Youtube: Träningsprogram för äldre

Youtube: Sittgympa med Roger Westin

Youtube: 10 Minute Home Workout For Seniors

Youtube: GREAT 20 minute exercise workout for Beginners and Seniors

Youtube: Home workout for age 70 plus. Beat the Virus. Keep fit and stay well

För att få svenska undertexter till videos , se denna: Youtube: Få svenska undertexter

Loading