Det viktigaste du har i ditt Digitala Liv!

Med anledning av helgens stora världsomspännande attack av cyberbrottslingar så kan det vara värt att tänka efter ett tag och kontrollera hur du skyddar dig och ditt data i det Digitala Livet.

Datorer, mobiler och surfplattor kan och kommer att gå sönder eller bli obrukbara på grund av någon plötslig händelse. Du behöver dock se till att din digitala identitet och dina data är säkra.

Hur gör du då detta?

Sex steg för att skydda Dig och ditt Data

Skydd & Säkerhet
 • Din Digitala Identitet

  Din e-postadress är nyckeln för dig i det digitala livet. Säkra den med ett unikt, starkt och eget lösenord.

  Ha en backup e-postadress ifall du skulle få problem med din första. Då kan du göra en återställning mycket enklare.

  Använd gärna Mobilt Bankid för att kunna göra säkra inloggningar där så är möjligt.

 • Uppdatera dina enheter regelbundet

  Se till att du har aktiverat och tillåter uppdateringar av den grundläggande programvaran på din dator, mobil och surfplatta. Aktivera gör du genom att ha enheten igång och kopplad till ett nätverk som tillåter uppdateringar (via bredband).

 • Använd och uppdatera ditt virusskydd regelbundet

  Skaffa ett virusskydd inklusive en brandvägg och se till att uppdateringar görs genom att ha enheten igång och kopplad till ett nätverk som tillåter uppdateringar (via bredband).

 • Uppdatera de program du använder regelbundet

  Se till att de program du använder på datorn hålls uppdaterade. Acceptera erbjudanden om uppdateringar. Det finns tjänster som hjälper dig att göra detta på ett mycket enkelt sätt – Ninite.

 • Skapa säkra kopior av ditt data

  Se till att du gör regelbundet kopior av dina viktiga data. Det du skall kopiera är bilder, filmer, dokument, musik. Dessutom kan det vara bra att ta en kopia av de program du använder. Regelbundet är varje dag eller vecka beroende på hur aktivt du är med att förändra innehållet.

  Vill du vara riktigt säker så förvarar du en kopia i ett stöld- och brandsäkert utrymme.

 • Var sunt misstänksam mot erbjudanden, meddelanden!

  Om någon vill att du skall klicka på något, till exempel ett dokument eller en länk i ett e-postmeddelande. Bryt kedjan!

  Kontrollera med avsändaren eller på deras hemsidan att det är ett legitimt e-postmeddelande.

Avslutningsvis

Gör det till en vana att sätta av en halvtimme varje vecka och gå igenom att dina enheter är uppdaterade, dvs att automatiska uppdateringar fungerar. Likaså att dina automatiska säkerhetskopieringar också fungerar.

Behöver du hjälp eller råd, kontakta då oss på SeniorNet Sollentuna. Du är välkommen till InternetCaféet!

Senaste nytt:

Kommande aktiviteter

okt
19
tis
14:00 Tematräff – Säker Surf! @ Tors Backe
Tematräff – Säker Surf! @ Tors Backe
okt 19 kl. 14:00 – 14:45
Tematräff - Säker Surf! @ Tors Backe | Stockholms län | Sverige
Tillfälle 2 Tematräffen äger rum på Tors Backe. När du anmält dig får du instruktioner om hur du kommer in på Tors Backe. För mer information se tematräffens hemsida ovan. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Kom endast om du känner dig frisk. Vi håller avstånd och tvättar händerna ofta. Vi förutsätter att du är[...]
okt
21
tor
10:00 Internetcafé @ Tors Backe
Internetcafé @ Tors Backe
okt 21 kl. 10:00 – 12:00
Internetcafé @ Tors Backe | Stockholms län | Sverige
Välkommen till Internetcaféet @ Distans! Få hjälp med det Digitala Livet! Vi prövar med möjligheten att besöka oss på Tors Backe. Du behöver göra en besöksanmälan senast dagen innan. Vi ser till att hålla avstånd och begränsar antalet besökare till två per halvtimmespass. Du besöker oss på din egen risk. Vi förväntar oss att du[...]
okt
25
mån
14:30 Digitalfika! @ Distans
Digitalfika! @ Distans
okt 25 kl. 14:30 – 15:15
Digitalfika! @ Distans
Fika behöver man. I samband med det kan man också prata om digitala tjänster och ris och ros. Via appen DigiCare Tillsammans kan du ansluta till detta videomöte. Du behöver BankId på din smarttelefon (Android eller Iphone). Du kan också ansluta via en dator om du skickar möteslänken från din DigiCare Tillsammans app.
okt
27
ons
09:00 Internetcafé @ Distans
Internetcafé @ Distans
okt 27 kl. 09:00 – 11:00
Internetcafé @ Distans | New Britain | Connecticut | USA
Välkommen till Internetcaféet @ Distans! Få hjälp med det Digitala Livet! Vi ger  hjälp på distans! Hur kontaktar du oss? Du kan helt enkelt mejla till vår mejladress:  support@seniornetsollentuna.se Vi kan ansluta via ett Zoom videomöte om du så vill Har du en dator och Skype installerat, klicka då på länken Klicka för att ansluta! Har[...]
10:00 Internetcafé @ Tors Backe
Internetcafé @ Tors Backe
okt 27 kl. 10:00 – 12:00
Internetcafé @ Tors Backe | Stockholms län | Sverige
Välkommen till Internetcaféet @ Distans! Få hjälp med det Digitala Livet! Vi prövar med möjligheten att besöka oss på Tors Backe. Du behöver göra en besöksanmälan senast dagen innan. Vi ser till att hålla avstånd och begränsar antalet besökare till två per halvtimmespass. Du besöker oss på din egen risk. Vi förväntar oss att du[...]