Det viktigaste du har i ditt Digitala Liv!

Med anledning av helgens stora världsomspännande attack av cyberbrottslingar så kan det vara värt att tänka efter ett tag och kontrollera hur du skyddar dig och ditt data i det Digitala Livet.

Datorer, mobiler och surfplattor kan och kommer att gå sönder eller bli obrukbara på grund av någon plötslig händelse. Du behöver dock se till att din digitala identitet och dina data är säkra.

Hur gör du då detta?

Sex steg för att skydda Dig och ditt Data

Skydd & Säkerhet
 • Din Digitala Identitet

  Din e-postadress är nyckeln för dig i det digitala livet. Säkra den med ett unikt, starkt och eget lösenord.

  Ha en backup e-postadress ifall du skulle få problem med din första. Då kan du göra en återställning mycket enklare.

  Använd gärna Mobilt Bankid för att kunna göra säkra inloggningar där så är möjligt.

 • Uppdatera dina enheter regelbundet

  Se till att du har aktiverat och tillåter uppdateringar av den grundläggande programvaran på din dator, mobil och surfplatta. Aktivera gör du genom att ha enheten igång och kopplad till ett nätverk som tillåter uppdateringar (via bredband).

 • Använd och uppdatera ditt virusskydd regelbundet

  Skaffa ett virusskydd inklusive en brandvägg och se till att uppdateringar görs genom att ha enheten igång och kopplad till ett nätverk som tillåter uppdateringar (via bredband).

 • Uppdatera de program du använder regelbundet

  Se till att de program du använder på datorn hålls uppdaterade. Acceptera erbjudanden om uppdateringar. Det finns tjänster som hjälper dig att göra detta på ett mycket enkelt sätt – Ninite.

 • Skapa säkra kopior av ditt data

  Se till att du gör regelbundet kopior av dina viktiga data. Det du skall kopiera är bilder, filmer, dokument, musik. Dessutom kan det vara bra att ta en kopia av de program du använder. Regelbundet är varje dag eller vecka beroende på hur aktivt du är med att förändra innehållet.

  Vill du vara riktigt säker så förvarar du en kopia i ett stöld- och brandsäkert utrymme.

 • Var sunt misstänksam mot erbjudanden, meddelanden!

  Om någon vill att du skall klicka på något, till exempel ett dokument eller en länk i ett e-postmeddelande. Bryt kedjan!

  Kontrollera med avsändaren eller på deras hemsidan att det är ett legitimt e-postmeddelande.

Avslutningsvis

Gör det till en vana att sätta av en halvtimme varje vecka och gå igenom att dina enheter är uppdaterade, dvs att automatiska uppdateringar fungerar. Likaså att dina automatiska säkerhetskopieringar också fungerar.

Behöver du hjälp eller råd, kontakta då oss på SeniorNet Sollentuna. Du är välkommen till InternetCaféet!

Senaste nytt:

Kommande aktiviteter

maj
19
ons
09:00 Internetcafé @ Distans
Internetcafé @ Distans
maj 19 kl. 09:00 – 11:00
Internetcafé @ Distans | New Britain | Connecticut | USA
Välkommen till Internetcaféet @ Distans! Få hjälp med det Digitala Livet! Vi ger  hjälp på distans! Hur kontaktar du oss? Du kan helt enkelt mejla till vår mejladress:  support@seniornetsollentuna.se Vi kan ansluta via ett Zoom videomöte om du så vill Har du en dator och Skype installerat, klicka då på länken Klicka för att ansluta! Har[...]
maj
20
tor
14:00 Tematräff: Månadens tips! @ Distans
Tematräff: Månadens tips! @ Distans
maj 20 kl. 14:00 – 14:45
Tematräff: Månadens tips! @ Distans
Tillfälle 1 Ny serie av tematräffar: Månadens tips (#4) Denna månad tar vi upp: Håll ordning på dig själv, del 2 Ditt Smarta Hem, del 1 – Smart surf
18:00 BiblioQuiz @ Distans
BiblioQuiz @ Distans
maj 20 kl. 18:00 – 19:30
BiblioQuiz @ Distans
BiblioQuiz – boktips, vinster & 12 kluriga frågor! En ny digital BiblioQuiz från Stockholms stadsbibliotek. Massor av boktips & böcker som lottas ut under programmets gång – i förening med 12 mer eller mindre kluriga frågor. Direktlänk: BiblioQuiz – Film från Stockholms stad Photo by Rachel on Unsplash
maj
24
mån
14:30 Digitalfika! @ Distans
Digitalfika! @ Distans
maj 24 kl. 14:30 – 15:15
Digitalfika! @ Distans
Fika behöver man. I samband med det kan man också prata om digitala tjänster och ris och ros. Via appen DigiCare Tillsammans kan du ansluta till detta videomöte. Du behöver BankId på din smarttelefon (Android eller Iphone).
maj
25
tis
14:00 Tematräff: Månadens tips! @ Distans
Tematräff: Månadens tips! @ Distans
maj 25 kl. 14:00 – 14:45
Tematräff: Månadens tips! @ Distans
Tillfälle 2 Ny serie av tematräffar: Månadens tips (#4) Denna månad tar vi upp: Håll ordning på dig själv, del 2 Ditt Smarta Hem, del 1 – Smart surf